Antibébi-tabletta & Co. kiiktatása

Terhesség a tabletta után

antibébi-tabletta

A múltban gyakran azt tanácsolták a gyermekre vágyó nőknek, hogy a tabletta kiiktatása után még körülbelül három hónapig várjon a terhességgel 

Aktuális vizsgálatok azonban kimutatták, hogy erre nincs szükség, mivel nincsenek utalások arra, hogy az anya és/vagy a gyermek egészségét ez hátrányosan befolyásolná. Ellenkezőleg: a tabletta kiiktatása után a nő a hormonok torlódása miatt különösen termékeny. Később akár 18 hónapig is tarthat, míg a terhességhez szükséges hormonegyensúly ismét helyreáll. Ez a helyzet különösen akkor áll fenn, ha előzőleg kombinált preparátumot (ösztrogén/gesztagén) alkalmaztak.

 

Léteznek azonban hátrányok is

A hormonális fogamzásgátló szer kiiktatása utáni közvetlen teherbe esés hátrányokat is rejt: 

a hormonális fogamzásgátló szer után közvetlenül bekövetkező terhesség esetén másfélszer nagyobb az esélye, hogy kétpetéjű ikreket szül, különösen, ha hosszabb ideig védekezett hormonális úton.

Nem lehet kiszámolni a lehetséges megtermékenyülés időpontját, mivel nem tudjuk pontosan, mikor indult be a menstruációs ciklus. Ez eltarthat néhány hétig, bizonyos esetekben akár hónapokig is. Így a születés előrelátható időpontját sem lehet kiszámolni. Ez jó okot szolgáltat arra, hogy kivárjuk a menstruációt, miután kiiktattuk a tablettát.

 

Terhesség a három hónapos injekció utánhárom-hónapos-oltás

Ha babát szeretne, nem ritka, ha az injekció után tizenkét hónapig vagy akár tovább is várnia kell a fogamzásra.  A három hónapos oltás hatása ugyanis, amely magában foglalja a méhnyak nyálkahártyájának megváltoztatását is, bizonyos körülmények között a három kívánt hónapnál tovább is tart. 

Ebben az esetben hathatós segítséget nyújthat a ciklus megfigyelése cikluskövető számítógéppel, hogy megállapítsuk termékeny napjainkat.