A termékeny napok

A termékeny napok

A petesejt a peteérés után csak rövid ideig fogamzásképes. Az ondósejteknek mintegy 12 – 18 óra idejük van a petesejt megtermékenyítéséhez. Ennek letelte után már nem kerülhet sor a megtermékenyítésre. A spermiumok élettartama jelentősen hosszabb. 3 – 5 napig életképesek a női testben, és ezalatt az idő alatt a petesejtre várakoznak. Ha ezt a két idősávot összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy a nő a ciklus mintegy 6 napján termékeny. Ezek a peteérés előtti 5 nap, ill. maga a peteérés napja. 

Ahhoz, hogy a gyermek utáni vágy időszakában nőjenek a teherbeesés esélyei, a nemi kapcsolatnak különösen ezeken a peteérés előtti napokon, illetve a peteérés napján kellene létrejönnie. 

 

Állapítsa meg a termékeny napjait

teherbe-esni--megtermékenyítés

Közvetlenül a peteérés előtt több jel is utal a termékeny napokra – csak tudnia kell őket értelmezni. 

 

… az ébredési testhőmérséklet segítségével

 

 

 

 

 

 

A testhőmérséklet változik a ciklus folyamán, és jellegzetes görbét mutat. Ez a görbe tükrözi az ösztrogén és progeszteron nevű nemi hormonok befolyását az Ön testhőmérsékletére. Az ösztrogének a test hőmérsékletét a ciklus első felében alacsonyan tartják, a progeszteron hatására viszont a test hőmérséklete a peteérés után a ciklus második felében megemelkedik. 

termékenységi profil

A peteérésre többnyire egy-két nappal az első magasabb érték előtt vagy közvetlenül az 1. magasabb mért hőmérséklet napján kerül sor. 

 

 

 

 

lázmérő

Testhőmérsékletének változását nyomon követheti egy lázmérővel, amennyiben a mért értékeket reggelente közvetlenül a mérés után beírja egy ciklusnaplóba. Esetleg használhatja a cyclotest baby-t is. 

 

 

 

 

 

cyclotest-baby-cikluskövető-számítógép

Vagy hagyja, hogy a munkát a cyclotest baby végezze el. A cyclotest baby rendkívül precíz mérőműszerével a nyelve alatt néhány napig reggelente, közvetlenül ébredés után és még felkelés előtt megméri a testhőmérsékletét, és a mérés után azonnal leolvashatja a kijelzőről, hogy éppen rendkívül termékeny, termékeny vagy terméketlen (meddő) fázisban van–e. 

 

 

A nyálkamódszerrel a peteérés nyomában

 

élettartamspermiumok

A méhnyaki nyálka is információkat nyújthat a termékenység állapotáról. Amint megjelenik a méhnyaki nyálka, elkezdődik a ciklus termékeny szakasza, amelynek csúcspontja az áttetszővé és nyúlékonnyá váló méhnyaki nyálka. Ez a jelenség közvetlenül megelőzi a peteérést. 

Sok nő még nem figyelt fel tudatosan a méhnyaki nyálkára, vagy éppen egy fertőzés kísérőjelenségének vélték. Sokan számolnak be ugyan a hüvelybemenet táján jelentkező alkalmi folyásról,  mindazonáltal nem tudják, hogy méhnyaki nyálkáról van szó. Fontos tudni: a méhnyaki nyálka nélkül aligha léphet fel terhesség, mivel a nyálka védi a spermiumokat a termékeny napokon petesejt felé vezető útjukon. Megéri tehát figyelni rá, és rendszeresen tudatosítani, mi történik a ciklus folyamán a hüvelybemenet tájékán. 

 

Haladjon át az egérrel a képen, hogy megmutathassuk Önnek a női szaporítószervek egyes alkotóelemeit. 

Ha szeretne teherbe esni, és az az érzése, hogy a ciklus folyamán nem tapasztal folyadékot a hüvelybemenet körül, ivási és táplálkozási szokásai révén maga is hozzájárulhat a méhnyaki nyálka minőségének javulásához. A ciklus első felében igyon sok vizet és gyógyteát. Minél jobb a folyadékellátás, annál rugalmasabb és nyúlékonyabb lesz a méhnyaki nyálka a termékeny szakaszban. A savakban szegény, ám bázisokban gazdag táplálkozás sok gyümölccsel és zöldséggel, de kevés hússal, tejtermékekkel, alkohollal és kávéval növeli a méhnyaki nyálka ph-értékét. Ezzel javítja a spermiumok túlélésének feltételeit. 

 

A peteérés behatárolása az LH-módszerrel

 

A küszöbön álló peteérést LH-teszttel ill. ovulációs teszttel is behatárolhatjuk. Ez eg

 

y vizelet-teszt, amely az LH peteérési hormon (luteinizáló hormon) koncentrációját méri. Ha az ovulációs teszt pozitív, hamarosan számolhat a peteéréssel. 

 

Melyik a legjobb módszer?

legjobb-módszer-védekezés-védekezési-módszer

Könnyen megválaszolhatjuk azt a kérdést, hogy vajon melyik a legjobb módszer. A legjobb ugyanis, ha két termékenységi jelet vizsgálunk egy időben és egymástól függetlenül. Költségesnek tűnik ez a javaslat? Pedig nem az, a cyclotest baby egyszerűvé teszi a ciklus megfigyelését az Ön számára. 

 

A lehető legpontosabban a kettős ellenőrzés módzerével

cyclotest-baby-cikluskövető-számítógép

Reggelente a cyclotest baby segítségével megállapítja a testhőmérsékletét. A cyclotest baby kiértékeli az Ön adatait, és közvetlenül a testhőmérséklet mérése után megmutatja, hogy Ön éppen rendkívül termékeny, termékeny vagy éppen terméketlen-e. Ha a cyclotest baby azt mutatja, hogy éppen a legtermékenyebb napok időszakát éli, végezzen el egy ovulációs tesztet. Ha a teszt pozitív, táplálja be az eredményt a cyclotest babybe, hogy az a számításai során figyelembe tudja venni az eredményt. A cylotext baby ezután megmutatja Önnek az óhajtott gyermek fogamzására legalkalmasabb időszakot.