Alkohol & Co.

Dohányzás & fogamzásképesség (terméketlenség)

cigarettacsikk

Szokjon le a dohányzásról!

Ha Ön vagy a partnere dohányoznak: Hagyják abba a dohányzást! 

A British Medical Association (BMA) 2004-es tudósítása összefoglalta, hogy a nikotin mind a női, mind a férfi szaporítószerveket jelentős mértékben károsíthatja. 

 

Váljon MOST nemdohányzóvá, és töltse le ingyen vezérfonalunkat: „Igen, dohányzásmentes leszek!“ 

A nemdohányzó nőknek nagyobbak az esélyeik

 

 

 

A dohányzással nemcsak saját egészségét károsítja – számos tanulmány támasztja alá, hogy azoknak a nőknek, akik nem dohányoznak, kétszer annyi esélyük van a teherbeesésre, mint azoknak, akik dohányoznak. Jelenleg még nem teljesen világos, milyen módon csökkenti a nikotin a fogamzásképességet, valószínűleg negatívan hat a petesejtek minőségére oly módon, hogy azok túl korán elöregednek..

A dohányzás emellett befolyásolja a hormonháztartást is, amennyiben a kívánt értékhez képest szignifikánsan megnöveli az FSH-koncentrációt (folliculum-stimuláló hormon), ami ismét csak a petesejtek gyorsabb öregedéséhez vezet. A dohányzás ezen kívül rendszertelen havi ciklust illetve a változó évek idő előtti beköszöntését idézi elő, mivel az ösztrogénszintet olyan értékre süllyeszti le, amely a változókorban levő nőkre jellemző. Ez különösen akkor érvényes, ha már elmúlt 35, és az idő ellenőrizhetetlenné válik. A dohányzás emellett csökkenti a vér C-vitamin koncentrációját. Elegendő mennyiségű antioxidánsra a petesejtek minőségének javításához van szükség. A dohányzó nőknek rendszerint nagyon sok kadmium található a vérében, ami rendkívül káros ásványi anyag, és meggátolja a szervezet cinkfelvételét. A cink viszont nagyon fontos a szaporítószervek működéséhez. 

Továbbá többször is bebizonyították, hogy a dohányzás növeli a vetélés kockázatát. Becslések szerint a dohányzás évente több, mint 5000 vetélés okozója. Már azok a nők is, akik napi egy cigarettát szívnak el, csökkentik a terhesség esélyét, és növelik a vetélés kockázatát. 

 

 

 

Egyszerűen összefoglalva: minél erősebb dohányos, annál kisebb az esélye, hogy teherbe essen. Ehhez társul még az a tény, hogy azoknak a nőknek az esélye a teherbeesésre, akiknek az anyja a terhesség alatt dohányzott, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akiknek az anyja nem dohányzott, ugyancsak jóval kisebb. A passzív dohányzás is veszélyes. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a passzív dohányzás növeli a vetélés veszélyét.

 

Szeretne leszokni a dohányzásról

Támogatást és tippeket talál az alábbi oldalon: http://www.rauchfrei-info.de/ 

 

És ha a férfi dohányzik?

 

 

 

A dohányzás gyakran károsan befolyásolja a merevedési képességet. A dohányzás közvetlenül a spermiumokra is hathat, módosíthatja azok számát, mozgékonyságát és szerkezetét. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a kisebb spermiumszámmal és/vagy abnormális alakú spermiumokkal rendelkező férfiak C-vitamin koncentrációja alacsonyabb, mint a szabályos spermiumlelettel rendelkező férfiaké. A dohányzás kihat a spermium fejére, és csökkenti a behatolási képességét a petesejtbe. A Buffalo-i (USA) Egyetem kutatói több, mint két évig figyeltek meg olyan férfiakat, akik több, mint napi 4 cigarettát szívtak, és értékeiket összehasonlították nemdohányzó férfiak értékeivel. Egy petesejt burkát körberakták dohányzó férfiak spermiumával, a másik felét pedig nemdohányzók spermiumával. Néhány óra múlva ellenőrizték, hány spermium tudott szilárdan megkapaszkodni. Megállapították, hogy a dohányzók spermiumainak kétharmada nem állta ki a próbát. Ezek 75 százalékkal kevésbé voltak termékenyek, mint a nemdohányzók spermái. 

Azt feltételezik, hogy a nikotin blokkolja a spermium receptorait és ezzel elveszi azt a képességüket, hogy hozzátapadhassanak egy petesejthez. A dohányzás emellett károsíthatja a spermium DNS-ét is. Egy tanulmány, amelyet a British Journal of Cancer közölt, nyilvánvalóvá teszi, hogy a dohányosok azzal a veszéllyel játszanak, hogy rákbetegségre – pl. leukémia vagy agytumor -  hajlamos gyermekeket nemzenek, még akkor is, ha a partnerük nem dohányzik. Minden hetedik gyermekkori rákos megbetegedés arra vezethető vissza, hogy az apa dohányos. Már napi 1 – 3 cigaretta 3 %-kal növeli a kockázatot, 10 – 20 cigaretta 31 %-kal és napi húsz cigaretta felett több, mint 42 %-kal. Annak ismeretében, hogy a dohányfüst vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t könnyen megérthetjük, hogy a spermiumok DNS-ének változásai a vetélések számának növekedéséhez vezethetnek.

 

A dohányzás károsan hat a babára

 

 

nem-dohányzás

Sok nő azt mondja, a terhesség bekövetkezéséig vár a dohányzásról való leszokással. Erről a magatartásról sürgősen le szeretnénk Önt beszélni, éspedig a következő okok miatt:

Többnyire már legalább két hetes terhes, mire egyáltalán tudatosítja (csupán a ciklus megfigyelésével szerez már nagyon korai stádiumban tudomást a terhességről). Éppen ebben az időszakban károsíthatja öntudatlanul is a dohányzással a még meg sem született gyermek egészségét. A dohányfüst több, mint 4000 olyan szubsztanciát tartalmaz, amely közvetlenül a meg nem született gyermek vérébe jut, és különbözőképpen hat a fejlődésére. Nem kevesebb, mint 45 tanulmány bizonyította, hogy a dohányzás az alacsony születési súly egyik fő oka. A cigarettafüst a meg nem született gyermeknél oxigénhiányt okoz (magzati hipoxia), amely növeli a koraszülés és a születési rendellenességek kockázatát. Miután megszületett, a gyermek elsőként néz majd szembe az elvonási tünetekkel. Az olyan terheseknél, akik napi 30 cigarettát szívnak el, a koraszülés valószínűsége 33 százalék körül van; nemdohányzó nőknél ez csak 6 százalék. 

Tudományos tanulmányok továbbá bizonyították, hogy mind a női, mind a férfi dohányosoknál nő a valószínűsége, hogy gyermeke különféle torzulásokkal születik. A következő torzulások léphetnek fel a leggyakrabban: nyitott szájpadlás, nyúlszáj, kancsalság és süketség. Ha Ön nem is dohányzik, egy dohányzó partner két és féleszeresével növeli a születési rendellenességek kockázatát. Mindezekből az ismeretekből egyetlen következtetés adódik: a dohányzás a terhesség előtt és alatt, a szoptatás idején és azután is abszolút tabu! Ha a partnere egyáltalán nem akarja abbahagyni a dohányzást, dohányozzon a lakótéren kívül. Ő ugyanis csupán a cigarettafüst 15 %-át lélegzi be. A többi eloszlik a levegőben és a környezetet terheli. A dohányzó szülők gyermekei évente annyi nikotint lélegeznek be, ami mintegy 60 – 150 cigaretta elszívásának felel meg. Ennek eredménye az asztma és a légúti fertőzések kockázatának növekedése. 

 

 

Alkohol és fogamzásképesség

 

pohár-bor

A nikotinhoz hasonlóan az alkohol is hátrányosan érinti a fogamzásképességet. Kutatások kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik sok alkoholt isznak, a ciklus rendszertelen, a menstruáció és a peteérés kimaradozik, és lényegesen tovább tart, míg teherbe esnek. 

Egy dán tanulmányban több, mint 7000 olyan nőt kérdeztek alkohol- és nikotinfogyasztási szokásaikról és múltbeli nőgyógyászati problémáikról, akik majdnem öt év próbálkoztak sikertelenül a teherbeeséssel. Az eredmény azt mutatta, hogy az alkoholfogyasztás szignifikáns tényező a 30 feletti nők terméketlensége tekintetében. Ebben a korcsoportban a hetente több, mint 7 alkoholtartalmú italt elfogyasztó nők esetében a terhesség valószínűsége a felével csökkent azokkal a nőkkel szemben, akik kevesebb, mint heti egy alkoholtartalmú italt fogyasztottak. 1998-ban a British Medical Journal megjelentetett egy tanulmányt, amely a gyermekre vágyó nőknek kategorikusan megtiltotta az alkohol fogyasztását. Azoknál a nőknél, akik heti öt vagy annál kevesebb egységnyi alkoholt ittak, az első hat hónapban kétszer annyi terhességre került sor, mint a tíz vagy annál több egységet fogyasztó nőknél. 

Az alkohol nyilvánvalóan megakadályozza, hogy a sárgatest megfelelő mennyiségű progeszteront termeljen. Ez az egyik legfontosabb hormon, amely a terhesség fenntartásához szükséges. 

 

Alkohol és termékenység a férfinál

 

Nemcsak Önnek kell lemondania az alkoholról – partnerének is meg kellene ezt tennie. Először is szolidaritásból, másodszor pedig, hogy növelje a terhesség esélyeit. Az alkohol a spermium fejének deformálódásához vezethet, úgy, hogy a petesejt megtermékenyítése lehetetlenné válik. Az alkohol ezenkívül csökkenti azoknak a hormonoknak a koncentrációját, amelyek a spermaképződéshez szükségesek. Egy alkoholos tivornya után a férfi spermiumainak száma több hónapon keresztül drasztikusan redukálódik. 

 

Az alkohol következményei a terhesség alatt

koktélok

Emellett közismert, hogy már a terhes nő által elfogyasztott kis mennyiségű alkohol is lassíthatja a születendő gyermek növekedését, és később magatartási zavarokhoz és tanulási nehézségekhez vezethet. 

Míg korábban a csekély mértékű alkoholfogyasztást a terhes nőknél teljes mértékben tolerálták, ma már világos, hogy a terhesség alatt teljes mértékben le kell mondani az alkohol élvezetéről. A terhes nők teljes absztinenciáját már sok éve propagálják az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Franciaországban.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás következményei csak később nyilvánulnak meg a gyermeknél: hiperaktivitás és tanulási nehézségek az egyik oldalon, egészen az agykárosodásig és süketségig a másikon. A teljesen kialakult magzati alkohol-szindróma (MASz) agykárosodáshoz, fejlődési rendellenességekhez, csökkent szociális interakcióhoz, alacsony testalkathoz, csökkent születési súlyhoz és szív-, valamint vese-rendellenességekhez vezet. Emellett létezik a jelenség egy enyhébb formája is, amelyet magzati alkoholspektrum-zavarnak (MASZ) nevezünk, és amelynek következménye pl. koordinációs zavar, vagy a figyelemhiány-szindróma (FHSz) A MASZ-szindrómában szenvedő gyermek intelligenciahányadosa bizonyos körülmények között lecsökkenhet.

 

A többi drog is tabu

Magától értetődő, hogy a gyermek utáni vágy időszakában minden egyéb drog is feltétlenül tabu mindkét partner számára. 

Nem található termék a megadott feltételekkel.