Betegségek és a gyermek utáni vágy

Gyermek utáni vágy-az egészség ellenőrzése

nő-gyógyász

Azt ajánljuk minden gyermekre vágyó párnak, hogy ellenőrizze az egészségét: 

 • - ellenőrizzük az oltásainkat 
 • - vetessünk törletet a nőgyógyásznál  
 • - vizsgáltassuk ki magunkat mellrák vagy más rákfajták tekintetében 
 • - nézzük át mindkét pár kórtörténetét 
 • - készíttessünk HIV-tesztet 

 

Terméketlenséget (meddőséget) okozhatnak nemi úton terjedő betegségek is. Egy nemi betegségben szenvedő férfi  (aki erről talán nem is tud) nemcsak a nemzőképességét teszi kockára, ha pl. begyullad a prosztatája, hanem a partnere egészségét is, ha megfertőzi őt. Ugyanez érvényes akkor is, ha egy nő fertőzi meg a partnerét. 

 

Mely szimptómák utalnak fertőzésre?

 • * viszketés, sebek, érintésre való érzékenység vagy fájdalmak a hüvelyben 
 • * abnormális hüvelyi folyás, amely pl. szokatlan szagú vagy színű 
 • * fájdalmas vizelés 
 • * altesti fájdalmak 
 • * kellemetlen érzés a nemi aktus során 
 • * abnormális vérzés 
 • * csomók vagy daganatok a nemi szervek környékén 

 

Nemi úton terjedő betegségek szimptómái férfiaknál:

 • * folyás a péniszből 
 • * sebek és daganatok a nemi szervek környékén 
 • * gyakori vizelési inger és fájdalmas vizelés 
 • * megduzzadt nyirokmirigyek az ágyék tájékán 
 • * here-vagy prosztata-fájdalmak 

 

Antibiotikumok és termékenység

A fertőzés esetén beszedett antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumokat is megölik. Ez teret nyit a gombás fertőzések előtt (különösen az élesztőgombák kialakulása fenyeget). Az antibiotikumos kezeléssel egyidejűleg ezért három hónapon keresztül szednünk kell erre alkalmas probiotikus táplálék-kiegészítő készítményt, amely különböző hasznos baktériumtörzset tartalmaz. (Mondjon le a többnyire sok cukrot tartalmazó probiotikus italokról, amelyek szinte táplálják a gombákat). 

A nemi úton terjedő fertőzések gyakran titokban, tünetmentesen zajlanak le. Ezért vitathatatlan az orvosi vizsgálat szükségessége, hogy mielőbb felállíthassuk a diagnózist és elkezdhessük a terápiát. Ettől eltekintve a kezelés a terhesség alatt bonyolult, a fertőzés káros lehet a babára nézve is, és idő előtti fájásokat válthat ki. 

 

Candida és termékenység

Habár ebben az esetben nincs szó nemi úton terjedő betegségről, a Candida-fertőzés jelentős mértékben hátrányosan érinti a méhnyak-váladékot. Ezt a betegséget hüvelygombaként szokták emlegetni, A hüvely kellemetlenül ég és viszket és/vagy a folyás kellemetlen szagú lesz. Forduljon orvoshoz – nemcsak a viszketés miatt, hanem azért is, mert sokkal nehezebb teherbe esni, ha az embernek hüvelygombás fertőzése van. A hüvelygomba, amit élesztőgombának is neveznek, akkor léphet fel, ha a testünkben természetes módon előforduló élesztőgomba (Candida albican) elszaporodik. A Candida albicrans egészségtelen elterjedésére akkor kerülhet sor, ha egészségtelenül, sok cukrot fogyasztva táplálkozunk. Változtasson a táplálkozáson! Táplálkozzon egészségesebben, és amennyire lehet, hagyja el a finomított cukrot. Iktasson be az étrendjébe  „élő“ joghurtot (Lactobacillus acidophilus) – segít a bélflóra természetes egyensúlyának helyreállításában. 

Ez a fajta gombás fertőzés oly módon akadályozhatja meg a terhesség kialakulását, hogy elveszi a kedvét a nemi érintkezéstől, mert a szex ilyenkor egyszerűen túl fájdalmas. Ezenkívül megváltoztathatja a hüvely közegét, amely a spermiumokkal szemben elutasítóvá válik. Fontos, hogy a terhesség előtt vagy alatt rendbe tegye a lehetséges fertőzést, mivel a baba a szülés során a szülőutak közegében megfertőződhet élesztőgombával. A Candida albicans a csecsemőnél pelenka-dermatitist és szájpenészt okoz, amely gyakran vezet szoptatási problémákhoz. Ez utóbbi viszonylag gyakran fordul elő a terhesség alatt: négy nő közül egy valószínűleg elkapja, mivel a terhes nő hüvelyváladéka kedvező közeget teremt a gombák szaporodásához. A kandidózis a férfiaknál a pénisz viszketéséhez vagy fájdalmaihoz vezethet. 

A gombafertőzés ellen rendszerint antimykotikumokat vetnek be, amelyek jó hatással működnek, és terhesség idején is alkalmazhatók. Sokkal jobb azonban, ha természetes eszközökkel száll szembe a fertőzéssel. Erre rendkívül alkalmasak a probiotikus táplálék-kiegészítők, amelyek Lactobacillus- és Bifidobacterium- baktériumokat tartalmaznak. További természetes gombaölő szer a fokhagyma; fogyasszon táplálék-kiegészítőként érett fokhagymagerezdeket. Hogy megelőzzük a további gombás fertőzést, jobb, ha nem hordunk szűk farmert és szintetikus alsóneműt, illetve lemondunk a betét használatáról. A modern, alacsony hőmérsékleten működő mosógépekben a Candida albicans spórái nem pusztulnak el teljesen, így saját alsóneműjétől újrafertőződhet. Ezért forró vasalóval vasalja át vagy magasabb hőfokon mossa alsóneműjét, esetleg az öblítő programhoz adagoljon fertőtlenítőszert is. Ezenkívül ajánlatos kihagyni a magas cukortartalmú ételeket, pl. édességeket, süteményeket, feldolgozott élelmiszert, limonádét és alkoholt.

 

Chlamydia és termékenység

A Chlamydia a nemi betegségek leggyakoribb okozói közé tartozik, és a fertőzés éppen a nőknél gyakran tünetmentesen zajlik le. Becslések szerint a nem kezelt nők mintegy 10 – 40 százalékánál alakul ki altesti fertőzés. 

A Chlamydiát gyakran a termékenységet veszélyeztető időzített bombaként szokták jellemezni. Olyan bakteriális fertőzésről van szó, amely azoknál a nőknél, akik a terhesség előtt vagy alatt fertőződtek meg, problémákat okozhat. 

A Royal College of Physicians becslései szerint a Chlamydia-fertőzés a leggyakoribb  szexuális úton terjedő betegség, és világszerte a medencegyulladás legelterjedtebb okozója. A Chlamydia a leggyakrabban a 25 év alatti nőknél fordul elő. Ami ebben a legnyugtalanítóbb: A nők több, mint 75 százaléka nem is tudja, hogy Chlamydia-fertőzött, mivel a fertőzésnek nincsenek szembetűnő szimptómái; csupán néhány érintett számol be égető érzésről vizelés közben, illetve hüvelyi folyásról. A Chlamydia a férfiaknál az urethritis (húgyúti fertőzés) tüneteit válthatja ki (pl. égető érzés vizelés közben).

Léteznek azonban olyan eljárások, amelyek lehetővé teszik, hogy diszkréten otthon egy teszt segítségével megállapíthassa a Chlamydia-fertőzés jelenlétét. Ha a fertőzést nem kezeljük, a Chlamydia eljut a magasabban fekvő nemi szervekbe (méh, petevezetékek és a petefészkek), és medencegyulladást válthat ki, illetve méhen kívüli terhességet okozhat. A Chlamydia-fertőzés ezenkívül méhnyak-gyulladáshoz is vezethet, amelynek következménye egy időben körülhatárolt terméketlen (meddő)  szakasz, mivel a méh nyálkahártyája kedvezőtlen hatások alá kerül.

A terhes nők több, mint 10 %-a fertőzött Chlamydiával. Kezelés nélkül ezeknek a nőknek a vetélés és a (magzatot körülvevő) magzatburok idő előtti megrepedésének megemelkedett kockázatával kell szembenézniük. A National Institute of Child Health and Human Development egyik tanulmánya arra a következtetésre jut, hogy a Chlamydia-fertőzött terhes nőknél a vetélés kockázata a kétszeresére – háromszorosára nő. A férfiaknál a Chlamydia-fertőzés átterjedhet a herékre és a mellékherékre, és erőteljesen csökkentheti a spermiumok minőségét. Becslések szerint tíz férfi közül egy érintett, náluk nemcsak a spermiumok mennyisége és minősége csökkent, hanem a spermiumok DNS-e is. Így a spermium számára nagyon nehézzé válik a petesejt megtermékenyítése. Emellett a férfi megfertőzheti a partnerét is, anélkül, hogy tudatában lenne saját fertőzött voltának. 

 

Gonorrhea és termékenység

Gonorrhea – az úgynevezett "tripper" – rendkívül fertőző, A védekezés nélküli nemi kapcsolat egy fertőzött személlyel 90 százalékban fertőzéshez vezet! Ez a betegség kétszer annyi férfit érint, mint nőt. Ez a bakteriális fertőzés is gyakran szimptómák nélkül zajlik le. Kellemetlen hüvelyi folyáshoz, valamint altesti fájdalmakhoz és fájdalmas vizeléshez vezethet. Ha nem kezelik, gyakran kerül sor altesti gyulladásra. A petefészkek beragadnak. Ez hátrányosan érinti a termékenységet, és növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát. Férfiaknál folyás, vizelési fájdalmak és magas láz léphetnek fel. 

Kezelés: A Gonorrheát antibiotikummal kezeljük. Habár az egyre ritkább nemi betegségek közé tartozik, vizsgáltassa ki magát és partnerét, és ha kell, kezeltesse magát. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem található termék a megadott feltételekkel.