Környezeti mérgek és gyermek utáni vágy

mérgező-anyagok-termékenységKörnyezetünkben olyan mérgező anyagok vesznek körül bennünket, amelyek károsíthatják a hormonjainkat: kártevők elleni szerek és gyomirtók a talajban, vegyszerek és élelmiszeradalékok a táplálékban, káros anyagok az ivóvízben, mérgező vegyületek az autók kipufogó gázaiban és a cigarettafüstben, vegyi anyagok az oldószerekben, műanyagokban és ragasztókban, és mindaz, ami a bőrünkkel érintkezésbe kerül make-up, hajfesték és tisztítószerek formájában. 

A Friends of the Earth nevű szervezet sajtóinformációja szerint a biztonságos vegyi anyagokért folytatott kampány keretében 300 olyan anyagot azonosítottak, amelyek 50 évnél rövidebb ideje léteznek, és amelyek képesek elraktározódni a testünkben: Ezek csökkentik a termékenység szempontjából fontos tápanyagok koncentrációját, és hátrányosan befolyásolják a hormonegyensúlyt. 

Kutatások bizonyítják, hogy a kártevők elleni szerek, a műanyagok és mindazok a dolgok, amiknek nap mint nap ki vagyunk téve, pl. adalékanyagok, konzerválószerek, cigaretta, zsíros élelmiszerek, alkohol, kávé olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek megzavarják a hormonháztartásunkat, és növelik a terméketlenség (meddőség), sőt, a rák kockázatát. Azoknál a nőknél, akik nehéz fémek,  ólom,  alumínium vagy a kadmium hatásának vannak kitéve, nő a a rendszertelen ciklusok és a hormoningadozások valószínűsége.  

Ahhoz, hogy testünk saját méregtelenítő rendszere zavartalanul dolgozhasson, módot kell találnia arra, hogy mind a táplálkozását, mind pedig az életstílusát táplálkozás, elegendő tápanyag és kiegyensúlyozottság tekintetében feljavítsa.   

 

Ehhez a következőkre kell ügyelnie:  

A friss gyümölcsöt és zöldséget mossa le folyó víz alatt, de ne áztassa be. Ez a legjobb módszer, hogy eltávolítsa a mérgező anyagok maradványait. A nem bio-gazdaságból származó gyümölcsöt és zöldséget fogyasztás előtt mossa meg és hámozza meg. Távolítsa el a fejes káposzta és más leveles zöldség külső leveleit. A zöldségek megtisztításához beszerezhet egészségi szempontból ártalmatlan szereket a természetes élelmiszereket árusító boltokban; használhat azonban néhány teáskanálnyi ecetet is egy tál vízben feloldva. Az alapos mosás ugyan nem tudja eltávolítani a zöldség belsejében található mérgező anyagokat, de a gyümölcs és a zöldség meghámozása a háromnegyedével csökkentheti a megmaradt mérgező anyagok mennyiségét. Ha azonban olyan árut választ, amely biokertészetből származik, akkor elég, ha a gyümölcs vagy zöldség felszínét megtisztítja. Ügyeljen rá, hogy nagy választékban álljon az étrendjében gyümölcs és zöldség. Így elkerülheti, hogy egy bizonyos mérgező anyagból túl sok kerüljön a szervezetébe. 

 

Óvakodjon a műanyagoktól

 

   

 

Állandóan műanyag flakonokból iszunk, és olyan élelmiszereket fogyasztunk, amik műanyagba vannak csomagolva; ezzel kapcsolatban a tudósok közt nő az aggodalom, vajon ártalmatlanok-e ezek az anyagok. Ugyanez érvényes a pléhdobozokra és azokra az anyagokra, amelyeket fogkezeléskor alkalmaznak. Az egyik ilyen vegyület a Bisphenol A, egy xeno-ösztrogén, amelyet élelmiszerek csomagolóanyagaként (fóliák és konzervdobozok), szoptatós üvegek, műanyag poharak és fogtömések  alkotóelemeként használnak. Hogy megértsük ennek a vegyületnek a hatásait, elég a következőket átgondolni: Néhány férfi dolgozónak női mellei nőttek, miután Bisphosphat A tartalmú port lélegeztek be. Egy tanulmány bebizonyította, hogy azoknak a nőknek a vérében, akik egy vagy két vetélésen estek át, háromszor magasabb volt a Bisphosphat A koncentrációja, mint azoknál a nőknél, akik még sohasem vetéltek el. 

Amíg nem tudunk többet arról, hogy milyen hatással lehetnek a műanyagok az egészségünkre, néhány egyszerű óvintézkedéssel védekezhetünk: Használjon olyan műanyag polietilén csomagolást és főzőedényt, amely nem tartalmaz puhítót. Ha ez nem derül ki egyértelműen az áru leírásából, inkább felejtse el. Ha ételt főz vagy melegít, annak nem szabad műanyag csomagolóanyaggal érintkezésbe kerülnie. Az élelmiszert ne csomagolja műanyag fóliába, helyette használjon papírt. Ha fóliába csomagolt élelmiszert vásárol, azonnal csomagolja ki, és tárolja megfelelő tartóedényben. Zsiros élelmiszert ne tároljon műanyag edényekben. A Xeno-ösztrogének szeretik a zsírt, behatolhatnak a magas zsírtartalmú ételekbe. Ha plasztik fóliába csomagolt kemény sajtot vásárol, a felszínét kaparja le egy késsel. A mikrohullámú sütőhöz ne használjon műanyag edényeket. A legjobb, ha teljesen lemond arról, hogy az ételeket a mikrohullámú sütőben melegítse fel. Használjon üvegflakonokat! A dobozos és műanyag flakonos szénsavas italokban az alumíniumkoncentráció a normális érték hatszorosa. Emellett mindig feloldódik az italban egy kis mennyiség a doboz belső borításából vagy a flakon műanyagából. Inkább töltse újra a saját plasztikmentes vizesflakonját ahelyett, hogy mérgező műanyag flakonokat használna. Jót tesz az egészségének, ha mindig magánál tartja a saját vizesflakonját, és a napi adagot felosztva issza meg. 

 

 

 

Már tudjuk, milyen fontos az elegendő folyadékfelvétel, ha teherbe szeretne esni. A víz nem csupán a test méregtelenítéséhez fontos, hanem ismét feltölti a máj, a vesék és a mellékvesék folyadékkészleteit is; ezenkívül tisztítja és megfiatalítja a sejteket és segít a helyreállításukban is. A víz az egészséges táplálkozás és a méregtelenítés talán legfontosabb alkotóeleme. Az a felismerés, hogy vezetékes vizünk nagy része kontaminált, a flakonokban árusított víz nagy mértékű vásárlásához vezetett. Ebben csak az a probléma, hogy a következő flakon víz, amit megiszik, talán nem más mint vezetékes víz, amit egy szűrőn vezettek át. 

 

 

Kérjük, igyon inkább ásványvizet, mivel a „forrásvíz“ kifejezés mögött egyszerű vezetékes víz rejtőzhet. A legegyszerűbb és ugyanakkor a legolcsóbb módja, hogy biztosítsa ivóvize tisztaságát, egy saját szűrőrendszer használata. Szűrőkannák a kereskedelemben bárhol kaphatók. Használjon átszűrt vizet a főzéshez, a hideg és forró italokhoz is. Gondoljon azonban arra is, hogy a szűrőanyag ideális táptalaj lehet a baktériumok számára; ezért rendszeresen cserélje ki a szűrőt, a kannát pedig alaposan tisztítsa ki. A jó minőségű szűrőben nincs nehézfém, vagyis ólom vagy kadmium, de klór sem, legalábbis nagyon alacsony koncentrációban. 

 

Kerülje a nehézfémeket!

 

 

Kadmium

plasztik-műanyag-termékenység

Ahogy azt különböző kutatások mutatják, a kadmium káros hatással van mind a férfi, mind a nő termékenységére. Ez az erősen toxikus elem előfordul a cigarettafüstben,  felgyülemlik a testben és leblokkolja a vitális anyagok, mint pl. a cink  felvételét, amelyeknek fontos szerepük van a termékenység terén. 

Mi az, amit Ön tehet: Egyszerű az eljárás: Hagyja abba a dohányzást, és óvakodjon a passzív dohányzástól. 

 

Alumínium

 

 

 

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy az alumínium hátrányosan befolyásolhatja a tápanyagfelvételt, és ezzel a termékenységet is. Az alumínium legfontosabb forrásai: antacidumok, dezodorok, a szárított tejben található csomósodás-gátló szerek, alumínium főzőedények, italdobozok és fóliák. Mi az, amit Ön tehet: Vásároljon alumíniummentes dezodorokat. Dobja ki alumínium fazekait és serpenyőit, pótolja őket vas, üveg vagy nemesacél edényekkel. Ne igyon limonádét alumínium dobozból, mivel a fém feloldódhat az italban. 

 

Higany

 

 

A higany rendkívül mérgező nehézfém. Nyomokban megtalálható a gyomirtókban, fogtömésekben és bizonyos halfajtákban. Tanulmányok bizonyították, hogy csökkenti a termékenységet. Ennek az egyik oka az, hogy a higany az agylapi mirigyben gyűlik össze, amelynek kiemelkedő szerepe van a nemi hormon termelésének stimulálásában. 

A fogorvosnőknél nagyobb arányban fordul elő vetélés; a fogorvosi-fogtechnikus asszisztensek, akik amalgámtartalmú fogtömések révén higannyal kerülnek kapcsolatba, kevésbé fogamzásképesek, mint a fogorvosnők, akik nem kerülnek kapcsolatba a nehézfémmel. Ha a fogtömései sötétszürkék vagy ezüst színűek, akkor higanyt és különböző más fémeket tartalmaznak ötvözet formájában, amelyet amalgámnak nevezünk. A higany sajnos mérgező. Higanygőz formájában távozhat a tömésből és bekerülhet a testbe, különösen akkor, ha valami forrót, pl. kávét vagy teát iszunk, a fogainkat tisztítjuk vagy rágógumit rágunk. Egy tanulmány, amely száznál is több kutatási beszámolót és orvosi jelentést értékelt ki, azt sugallja, hogy a higany felgyülemlése a testben sok különböző tünetet vonhat maga után, többek közt allergiát, krónikus kimerültséget, depresszív hangulatokat, influenzaszerű megbetegedéseket, menstruációs panaszokat, csökkent spermium-mennyiséget, peteérési zavarokat és vetélést. 

 

Mi az, amit Ön tehet: Ha új tömésre van szüksége, kérdezze meg a fogorvosától, mik a lehetőségek. Ha már van amalg

 

ámtömése, kérje meg a fogorvosát, végezzen el egy tesztet, és állapítsa meg, vajon távozhat-e  belőle a higany? Esetleg szeretné kicseréltetni az összes amalgámtömését? Ha nem utal rá semmi, hogy a higany bejut a szervezetébe, a tervezett terhesség előtt ne tegye, mivel a csere aztán valóban felszabadíthatná a higanyt. Azt tanácsoljuk, hogy minden szükséges fogászati beavatkozást zárjon le a tervezett terhesség előtt három hónappal; ezenkívül kerülje a fogorvosi röntgensugarakat, töméseket és narkotikumokat, amint aktívan elindítja a terhességet. Már néhány hete terhes lehet, mielőtt a tudomására jutna. 

 

 

Réz

 

A réz az esszenciális nyomelemek közé tartozik, mindazonáltal nagyobb koncentrációban mérgező lehet. A tes

 

tbe a vízvezetéken keresztül, vagy éppen a fogamzásgátlás eszközeként használt spirálból kerülhet. A fő probléma a rézzel kapcsolatban: a túlságosan nagy rézkoncentráció megakadályozza a cink bejutását a szervezetbe. A cinkhiány a terméketlenség (meddőség) egyik tényezője, ezért ügyelnie kell testének rézkoncentrációjára. Egyet tehet: Ne viseljen rezet tartalmazó ékszert, ha terhességet tervez. 

 

Mérgező anyagok a lakásban

 

Néhány szakembernek az a véleménye, hogy a lakásokon, irodahelyiségeken és más épületeken belüli légszennyezettség az egyik legnagyobb kockázati tényező az egészségre és a termékenységre nézve. 

 

Szőnyegek, festékek és dekorációs anyagok

 

 

alumínium-termékenység-terhesség

 

Ha terhességet tervez, különösen óvatosnak kell lennie, ami a lakása dekorációját illeti. Azok a festékek, amelyek oldószert és terpentint tartalmaznak, olyan  gázokat bocsátanak ki, amik még hetekkel a festési munkák befejezése után is a levegőben terjengnek. Az új szőnyegek gyakran tartalmaznak formaldehidet konzerválószerként, ami viszont ingerelheti a szem, az orr és a torok nyálkahártyáját. Egy amerikai tanulmány, amely ismeretlen eredetű terméketlenségben (meddőségben) szenvedő nőkkel foglalkozott, két vegyi anyag magas koncentrációját mutatta ki, amelyek szőnyegekben, bőrkárpitozásban és favédő szerekben fordulnak elő. 

 

Vegyszerek a háztartásban

 

 

vegyszerek-mérgek-káros anyagok-gyermek-utáni-vágy

Csökkentheti a háztartásban használatos vegyszerek, mint például a fényezőszerek, fehérítők és sprayek mennyiségét, ha megfogadja a következő tanácsokat: 

Óvakodjon tőle, hogy a mérgező ammóniával kerüljön kapcsolatba; ingerelheti a szemet és a légzőszerveket, és égési sérüléseket okozhat a bőrön. Keverjen desztillált ecetet vagy almaecetet a vízbe 1:1 arányban, és öntse a keveréket a szórófejes flakonba. Fújja le vele az ablakait, újságpapírral törölje le – csíknetesen csillogóak lesznek. 

 

Egy spriccelésnyi ecet egy nedves rongyon a lakkozatlan fa tisztítására is alkalmas. A gőztisztítóhoz is adhat egy kis ecetet, mivel az megöli a poratkákat és a baktériumokat. Alkossa meg saját illatosító sprayét – keverjen néhány csepp éterolajt sütéshez használatos nátrium-karbonáttal. Spriccelje be vele a szőnyeget, hagyja 15 percig hatni, majd porszívózza ki. 

A fürdőszobai tisztító sprayek vékony vegyszer-réteget hagynak maguk után. Az illékony gázokat belélegezhetjük, és légzési nehézségeket okozhatnak. A tisztítószerek helyett használhatunk két rész vízből és egy rész ecetből álló keveréket. 

A sok vegyszert tartalmazó talajtisztítók alternatívája: Adagoljon egy csésze ecetet egy vödörnyi vízhez. 

 

Toalett-cikkek és kozmetika 

 

 

Sok parfüm és illatosított termék tartalmaz aggályokra okot adó vegyszereket, ezért gondosan olvassa el a tájékoztató feliratokat. Legyen óvatos, ha make-upot és hidratáló krémet használ, mivel a bennük található vegyszerek behatolnak a bőrbe, és ott elraktározódnakSok kommersz fürdőszobai szer tartalmaz mesterséges illatanyagokat, amelyek irritálhatják a bőrt és a nyálkahártyát. Kellemesen lazító fürdőt vehet úgy is, ha a meleg fürdővízbe természetes anyagokat kever, mint például szárított vagy friss illatos gyógynövényeket (próbálja ki a levendulát, a rozmaringot vagy a borsmentát). Éterolajakat vagy egy csésze keserűsót. Habfürdőhöz használjon természetes vagy organikus szappant, amelyet bio-boltokban vagy a drogériában vásárolhat 

 

Mennyire megterhelő a fodrászhoz járás?

hajfestés-terhesség-gyermek-utáni-vágy

Ha teherbe szeretne esni, ne festesse a haját, és ne alkalmazzon semmilyen hajkezelést, amely a fejbőrt is érinti. Ha már terhes, ajánlatos várni a negyedik hónapig. Csináltasson melírozott tincseket – a teljes hajfestés jó alternatívája, mivel a vegyszerek csak a hajba jutnak el, és nem kerülnek érintkezésbe a fejbőrrel. Emellett megéri kipróbálni a vegyszeres hajfestékek ártalmatlan alternatíváit is. 

 

Mérgek a munkahelyen 

 

Taxi- és teherautó-sofőrök 

Ahogy ezt különböző tanulmányok is igazolják, az órákig tartó üldögélés autóvezetés közben korlátozott spermiumszámhoz és abnormális alakú spermiumokhoz vezethet. 

 

Hegesztők, pékek, szakácsok és tűzoltók 

Minden olyan foglalkozás, ahol a férfi intenzív hőségnek van kitéve, csökkentheti a spermiumok minőségét és mennyiségét. A tűzoltók ezen kívül nagy számú vegyi anyaggal kerülnek érintkezésbe, amelyek mind az egészségüket, mind a termékenységüket károsan befolyásolhatják. 

 

Festők, épülettakarítók, vegyi laboránsok 

Az oldószerekkel és más mérgező anyagokkal való kapcsolat csökkentheti a férfiak és a nők termékenységét, habár manapság egyes jelek azt mutatják, hogy a nőkre nézve drámaibb következményekkel kell számolnunk. 

 

Mezőgazdászok

 

A földművesek és a mezőgazdaságban dolgozók, akik gyomirtókkal és más vegyszerekkel kerülnek kapcsolatba, bizonyíthatóan kisebb mennyiségű spermiummal rendelkeznek. 

 

Orvosok, állatorvosok, orvosi rendelők és kórházak személyzete 

Azoknak a férfiaknak és nőknek a termékenysége, akik rendszeresen érintkeznek altatógázokkal, etilénoxiddal, citosztatikumokkal, higannyal és röntgensugarakkal, nagy mértékben veszélyeztetett. Azoknál a férfiaknál, akik munkájuk során röntgensugarakkal kerülnek érintkezésbe, különösen nagy a csekély számú spermium valószínűsége. 

 


Dekoratőrök,nyomdászok

 

Ahogy már fentebb is említettük, a rendszeres kapcsolat az oldószerekkel és színezékekkel hátrányosan érintheti a férfiak és nők termékenységét. 

Ipari munkások és munkásnők, akik munkájuk révén formaldehiddel kerülnek kapcsolatba, alacsonyabb fokú termékenységgel rendelkeznek. Különleges kockázatnak vannak kitéve a kórházi alkalmazottak, de azok a  munkásnők is, akik olyan gyárakban dolgoznak, ahol műanyagokat, festékeket, habosított műanyagokat, gyantát, és bútorokat gyártanak. 

 

Takarítószemélyzet és pedikűrös

Azok a nők, akik a terhesség alatt kozmetikai szalonban vagy takarítónőként dolgoznak, azt kockáztatják, hogy a gyermekük tanulási nehézségekkel fog küzdeni. Egy tanulmány kimutatta, hogy az oldószerekkel való kapcsolat a munkahelyen a terhesség alatt a születendő gyermeknél csökkent koncentrációképességhez  és alacsonyabb IQ-hoz vezetett. 

 

Borbélyok/Fodrászok

 

Azoknál a nőknél, akik sok évig voltak kitéve a vegyi hajfestő szerekkel való kapcsolatnak, szemmel láthatóan csekély mértékben emelkedik a vetélés kockázata. Azt feltételezik, hogy ennek oka a rendszeres kontaktus a színezőanyagokban található magzatkárosító anyagokkal (teratogének), amelyek születési rendellenességet okozhatnak és növelhetik a vetélés kockázatát. 

 

Nagy stresszel járó foglalkozások

takarítás-termékenység-terhesség

Úgy tudjuk, hogy a stressz hátrányosan befolyásolja a termékenységet, és az újabb kutatási eredmények szerint esetleg kapcsolat állhat fenn a nagy stresszel járó foglalkozások és a vetélések megnövekedett kockázata között. A környezeti mérgek és egy igényes tevékenységgel járó nagy fokú stressz-terhelés  mellett a nők esetében további tényezők csatlakoznak a termékenységet hátrányosan érintő jelenségekhez: a műszakokban, éjjel dolgozó nők, a pilóták és légi kísérők ugyancsak gondban lehetnek, ha terhességet terveznek, mivel a nappali fény hiánya, ill. az időeltolódások befolyásolhatják a menstruációs ciklust és a peteérést.  A szokatlan munkaidőkből eredő stressz a férfiak egészségét és termékenységét is károsíthatja. 


Nem található termék a megadott feltételekkel.