A nő ciklusa

A „Szabályos ciklus“

a nő teste

Előzetesen: "szabályos" ciklus nem létezik – minden nő egyéni ciklussal rendelkezik. 

Az irodalom nagy része és az emlékeink a biológia óráról azt sugallják nekünk, nőknek, hogy a „szabályos“ ciklus 28 napig tart. Sőt, az orvosi gyakorlatban is gyakran  28 napos átlagos ciklushosszal számolnak.

Az egyik ezen alapuló téves feltételezés, hogy a legmegfelelőbb nap a teherbeeséshez a ciklus 14. napja. A legtöbb nő abból indul ki, hogy legtermékenyebb időszakuk a ciklus közepén van. Ez az egyik oka, miért nem következik be hosszú időn keresztül számos kívánt terhesség. 

A nő ciklusát természetes ingadozások alakítják, és élete során módosul is.Ez azt jelenti, hogy a termékeny és terméketlen (meddő) napok ritmusa nőről nőre és ciklusról ciklusra különböző. Az általános és általánosító kijelentések a fogamzási képességről ezért nagyon problematikusak. 

Léteznek azonban egyértelmű jelek, amelyek a gyermekre vágyó nőnek lehetővé teszik, hogy megállapítsa, mikor vannak a termékeny napjai, hogy célzott nemi aktust folytathasson, és teherbe eshessen. 

A 23 –35 napos ciklus ma „szabályosnak” tekinthető. 

 

Az új ciklus a menstruáció első napján kezdődik, és a következő menstruáció előtti napon végződik. 

 

A ciklus termékeny és terméketlen (meddő)  napjai

naptár

A női ciklust 3 fázisra oszthatjuk: 

  • - terméketlen szakasz a ciklus kezdetén 
  • - termékeny szakasz a peteérés körül 
  • - további terméketlen szakasz a peteérés után a következő menstruációig 

 

Rendszertelen ciklus? Teljesen normális …

A ciklusok 50 %-ában a széles körben elterjedt feltételezéssel ellentétben csak a 14. ciklusnap után kerül sor a peteérésre. 

Minden 5. ciklus esetében csak a 20. ciklusnap után vagy még később kerül sor a peteérésre. Fiatal nőknél ez a jelenség gyakoribb: A 20 – 25 év közötti korosztályt tekintve szinte minden 4. ciklusban csupán a 20. ciklusnapon vagy még később kerül sor a peteérésre. 

 

Jó tudni: termékeny napok

Ez világossá teszi, milyen fontos lehet, hogy ismerjük a peteérés körüli termékeny napjainkat, és különösen ebben az időszakban  közösüljünk a partnerünkkel, hogy lerövidítsük a az óhajtott terhesség bekövetkezéséig tartó időszakot. 

Olvassa el, hogyan állapíthatja meg személyes termékeny napjait, és milyen gyermek utáni vágy-segédeszközök támogathatják Önt a gyermek utáni vágy fázisában, hogy a kívánt terhességre való várakozás idejét lerövidítsék. 

 

Ciklusgondok?

A természet maga és a természetgyógyászat számos titkos fegyvert tartanak készenlétben, hogy a ciklust gyengéden szabályozzák. Az automatizált ciklusfigyelő rendszerrel együtt gyorsan megtanulja értelmezni teste termékenységi jelzéseit, és ily módon növelheti és kiszámíthatja saját termékenységét.