A terhesség létrejötte

Mennyi ideig vagyok termékenyidőszak-termékeny-peteérés

A petesejt a peteérés után ciklusonként csupán 12-18 óráig megtermékenyíthető, és ezért jó időzítésre van szükség, ha teherbe szeretnénk esni. Ha belegondolunk, hogy egy nőnek egy ciklus alatt csak egy peteérése van, akkor nyilvánvaló, hogy a nő maga ciklusonként csak nagyon rövid ideig termékeny. 

Ha az alatt a rövid idő alatt, amíg a petesejt megtermékenyíthető, nem kerül sor a megtermékenyítésre, a petesejt lassan feloldódik, és kb. 2 héttel később bekövetkezik a menstruáció. 

 

Közös termékenységspermiumokélettartam

Ez mindazonáltal nem jelenti azt, hogy éppen ez alatt a 12 – 18 óra alatt kell szeretkeznünk, hogy teherbe eshessünk. Az ondósejtek élettartama ugyanis mintegy öt nap, ritka esetekben akár hosszabb is. A férfi ondósejtjei tehát optimális körülmények között akár 5 napig is megtermékenyítésre képes állapotban élhetnek a nő testében, a peteérésre várva. 

 

Az ondósejtek vándorlása  petevezeték 

Az ondósejtek a nemi aktus után a méhnyak-váladéktól körülvéve továbbvándorolnak a védelmet nyújtó méhbe, majd a petevezeték külső végébe, mivel ez a lehetséges megtermékenyítés helyszíne. Itt várják a petesejtet. A férfi magömlésekor ondósejtek milliói kerülnek a hüvelybe, és azonnal útra kelnek a nő testének belseje felé. Ha kedvező körülményekre találnak, csak pár percig tart, míg az első ondósejtek áthaladnak a méhszájon, és továbbvonulnak a méhbe. 

 

Az ondósejtek türelmesek

Néhány ondósejt elindul a petevezeték felé. Útjukat a méh ritmikus összehúzódásai segítik. A többi ondósejt átmenetileg a méhnyak-nyálkahártya redői között telepszik meg, és csak egy idő múlva kezdik meg útjukat a petevezetékbe. Lassanként nagyszámú ondósejt érkezik a petevezetékbe. Ha még van egy kis idő a peteérésig, az ondósejtek türelmesen várnak a petesejtre – akár 5 napig is tudnak várni. 

 

Az ondósejt és a petesejt összeolvadása spermium

Többnyire több tucat spermiumnak sikerül egyidejűleg áthatolni a petesejt védőburkán – végül azonban csak egyetlen egy spermium jut be a petesejtbe. Sejtmembránja végül összeolvad a petesejt sejtmembránjával. Közvetlenül ezután a folyamat után megkeményedik a petesejt membránja, hogy további spermium már ne hatolhasson be.

 

Fiú lesz, vagy lányférfinőgömb

A behatolt spermium dönti el, vajon fiú vagy lány alakul-e ki. Ha X-kromoszómát hoz magával, a gyermek lány lesz. Ha Y kromoszómát, akkor fiú. 

Nagyon kevés pár szembesül a termékenység és a megtermékenyítés mechanizmusának problémájával, mielőtt gyermeket szeretnének, és ezt a kényelmet a bombabiztos hormonális fogamzásgátlók teszik lehetővé. Ennélfogva csekély tudással rendelkezünk a különböző ciklusfázisokról, a termékeny napokról és a peteérésről. 

Összegzés: már a peteérés előtt néhány nappal végbemenő nemi aktus is terhesség kialakulásához vezethet.