Feltételek

Mi kell egy terhességhez

Ahhoz, hogy a terhesség létrejöjjön, sok tényező tökéletes összjátékára van szükség. A teherbeesés olyan összetett folyamat, hogy rásegítés nélkül egy havi cikluson belül valószínűbb, hogy nem esünk teherbe, mint az ellenkezője. 

 

Hogy keletkezik az új élet

teherbeesni-megtermékenyítés

A terhesség kialakulásának feltétele a szexuális egyesülés, egy megtermékenyíthető petesejt és egy megtermékenyítésre képes ondósejt. 

Emellett nagyon fontos a jó időzítés, mivel két időtartamnak kell a teherbeeséshez egymásra hangolódnia: a petesejt élettartamának és petesejt felé tartó spermiumok kiszabott idejének.

Hogy hogyan tudhatja meg, melyik napokon a legnagyobb a teherbeesés esélye, megtudhatja a „Termékeny napok“ címszó alatt. 

 

A teherbeesés további feltételei

 

nő-ciklus

A peteérésnek szabályszerűen meg kell történnie a petefészkekben, és a petesejtnek el kell hagynia a petefészket.

A petevezetéknek ujjszerű nyúlványaival le kell szednie a petét a petefészek felszínéről, és fel kell vennie azt

A nő nemi szerveinek nyitottnak kell lenniük, hogy a spermiumok bejuthassanak a petevezetékbe, és a megtermékenyített petesejt a méhbe kerüljön

Elegendő számú ondósejt képződése szükséges, amelyeknek a megfelelő időpontban a petevezetékben kell tartózkodniuk

A méh nyálkahártyájának készen kell állnia a petesejt befogadására

 

A Chlamydia-veszély

chlamydia-fertőzés

A Chlamydia a legszélesebb körben elterjedt nemi betegség, amely azonban a legtöbb esetben tünetmentes lefolyású. Gyakran csak évekkel a fertőzés után lépnek fel a tünetek. A Chlamydia-fertőzés azonban terméketlenséghez (meddőséghez) vezethet. Ehhez társul az a veszély is, hogy a terhesség vagy a szülés alatt megfertőzi a gyermekét. 

További információk a témával kapcsolatban – kattintson ide!